Pražští záložáci cvičili na Doupově taktiku družstev

Zlí jazykové tvrdí, že nejméně vlídné počasí v zemi vládne vždy na Doupově. A i pro nás si v druhé polovině března místní příroda přichystala svou temnou tvář. Alespoň tedy pro začátek našeho prvního cvičení roku 2019.

Rota s tímto rokem postoupila do druhé části pravidelného tříletého výcvikového cyklu, během kterého se vždy postupně zdokonalují schopnosti jednotlivců, družstev, a posléze i celých čet. Celé sedmidenní vojenské cvičení bylo zaměřeno na taktickou přípravu a bojové drilly družstva.

Pro vedení výcviku byli vyčleněni instruktoři z řad profesionálních vojáků AČR. Ti nám s plným nasazením, mnohdy na naší prosbu i během svého osobního volna, předávali své zkušenosti z oblasti střelecké, zdravotní, a zejména taktické a týmové přípravy.

Během několika málo dnů byla všechna družstva roty schopná taktických přesunů skrz nepřehledný či otevřený terén za pokrytí nebezpečných prostorů. Velitelé družstev se zdokonalili ve volení adekvátních reakcí na kontakt s nepřítelem, nepřehlednou situaci během boje a řešení nenadálých komplikací, a všichni vojáci si osvojili způsoby jak plnit své funkce a role během boje či během odpoutání od protivníka, včetně zajištění 360°obrany či evakuace raněných. Součástí této fáze byla i zdravotní, spojovací, ženijní a topografická příprava.

Po zvládnutí těchto úkolů čekal rotu komplexní polní výcvik, kde měla jednotka prokázat nabyté dovednosti. Předtím však ještě proběhl den ostrých střeleb, během nichž se vyznamenali zejména kulometníci roty, jež svými dávkami svítivých nábojů podpálili dopadovou plochu místní pěchotní střelnice, což bylo hodnoceno jako potenciálně zajímavá metoda zastavení nepřátelského postupu. Střelby z kulometů nebyly hodnoceny, nicméně všichni kulometníci očividně splnili. Následně pomáhali armádním hasičům se zvládnutím požáru.

Komplexní polní výcvik, vrchol celého cvičení, začal navečer. Družstva byla vysazena z Tatrovek uprostřed výcvikového prostoru a jejich úkolem bylo navigovat se skrze kontrolní body do cílového postavení. Tam je čekalo blokování postupu nepřítele. Po cestě bylo nutné i například projít zamořeným terénem v protichemické soupravě, a došlo i k několika kontaktům s nepřítelem. Vrcholem bylo zaujetí blokovací pozice proti předpokládanému postupu protivníka. Ten se na scéně ukázal před půlnocí, a ohňová zeď z (potenciálního) olova jej donutila k rychlému ústupu. Rota pak za svitu měsíce přesunula na shromaždiště, kde již čekaly Tatry připravené na odvoz vojáků zpět do kasáren.

Během cvičení se vyznamenali zejména nováčci, kteří pod vedením zkušenějších VD a ZVD svým množstvím zaplnili celou novou četu. Jak instruktory tak velením roty byli oceněni za rychlou aklimatizaci ve vojenském prostředí a, na jejich ze začátku nízké zkušenosti, překvapivě kvalitní výkony.

Další cvičení má rota naplánováno na léto 2019.

Chcete znát další osudy naší roty? Zůstaňte ve spojení! Sledujte naší facebookovou stránku!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *