Vzpomínky na Ebonite Javelin 2017

V listopadu 2017 proběhlo ve Vojenském újezdu Hradiště pod názvem Ebonite Javelin 2017 cvičení 73. tankového praporu. Vedle tankistů a Aktivních záloh 73. tankového a 74. lehkého motorizovaného praporu se cvičení zúčastnily i jednotky AZ od pěších rot z Jihlavy, a i od nás, z Prahy.

Krajské vojenské velitelství hl. m. Prahy na Doupovské hory vyslalo  30 vojáků pod velením npor. Hovorky. Většinu času jsme strávili hlídkováním a střežením perimetru a hlavní brány polního tábora. Během cvičení nám ovšem velitelství přidělilo i eskortní službu – náš oddíl ve dvou vozidlech UAZ doprovázel zástupce velitele 73. tpr, který na cvičení dorazil dohlížet na jeho průběh – zejména na nácvik střeleb a průběh cvičné dekontaminace bojové techniky.

Pověstným mrazivým doupovským větrem a deštěm ošvihaní střelci na odkrytých korbách UAZů při druhé ze zastávek vzali za vděk nácvikem dekontaminace s chemiky z Liberce, která zahrnovala i horkou sprchu.

Součástí našeho výcviku byl i základní kurz boje zblízka pod vedením instruktorů 73. tpr, inspirovaný bojovým systémem Musado. Měli jsme vynikající příležitost vyzkoušet si nejen boj ‚muže proti muži‘, ale i tiché přepadení, odzbrojení a zneškodnění pěší hlídky a vyváznutí ze situace, kdy je na nás zblízka mířeno dlouhou nebo krátkou střelnou zbraní.

Nutno podotknout, že chmurné dny, mlhou zahalené, jíž jen občas prošpikoval mrazivý déšť dopadající na rozbahněnou a kluzkou půdu nehostinných Doupovských hor, zlidšťovala tankistická polní kuchyně, kdež mistrní kuchaři připravovali pokrmy tak znamenité, že lepší jsme za svá léta v armádě jakživ nezakusili.

Rádi bychom poděkovali 73. tpr a dalším jednotkám za spolupráci 😉

One Comment on “Vzpomínky na Ebonite Javelin 2017”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *