Táhněte s námi za jeden provaz, darujte kostní dřeň!

Účastníci Kurzu základní přípravy pro Aktivní zálohy se hlásí do Národního registru dárců kostní dřeně. Zdroj: nadporučice Gabriela Horáková, vavyskov.cz

Zdroj fotografie: npor. Gabriela Horáková, kaplanka VeV VA, vavyskov.cz

Kostní dřeň je hmota nacházející se uvnitř lidských kostí, která pro nás zajišťuje tvorbu krve a všech jejích součástí (červené, bílé krvinky, krevní destičky,…)

V případě, že člověk v průběhu života onemocní chorobou zasahující krvetvorbu (leukémie, anémie), mnohdy jediná šance, kterou před smrtí má, je zničení vlastní nemocné kostní dřeně skrze chemoterapii, a získání vzorku nové, od vhodného dárce. Pokud se darovaná kostní dřeň dokáže uchytit, člověk dostane šanci na přežití a normální život.

Bohužel, protože lidský druh je geneticky velmi různorodý, je nesmírně obtížné najít vhodného dárce, jehož kostní dřeň by pacientův imunitní systém nenapadl a nezničil. Doktoři na transplantačních odděleních dělají co mohou, aby pro každého pacienta našli toho pravého. Nemají ovšem příliš z čeho vybírat…

DEJTE ŠANCI. DARUJTE ŽIVOT.

Česká republika je v počtu registrovaných dobrovolníků pro případné darování dřeně na spodních příčkách mezi Západními státy. Až příliš často se tedy stává, že pro nemocného se dárce nenajde. Lidé umírají zbytečně, protože někomu, kdo by ho mohl zachránit, život člověka nestojí za hodinu v nemocnici a pár kapek krve.

Pomozte nám to změnit. Jděte se registrovat, rozšiřte to mezi své přátele a dejte někomu šanci, stejně jako my. Nikdy nevíte, jestli příště neonemocní Váš partner, Vaši rodiče či Vaše děti. Je to šance i pro ně.

Registrační centra v Praze jsou v Ústřední vojenské nemocnici (Český národní registr dárců dřeně) a v IKEMu (Český registr dárců krvetvorných buněk).

Přečtěte si více.

V případě dotazů se neváhejte obrátit i na nás.
Vaše pražská Pěší rota AZ.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *