Symboly jednotky

Rukávový znak

Znak pražské Pěší roty AZ, a potažmo i celého 111. strážního praporu, tvoří vertikálně půlený štít ve žluté a červené barvě, na němž se nachází tři železné meče uspořádané do hvězdice, a protínající zlatý řetěz, vedený ve tvaru připomínajícím písmeno C.

Rukávový znak 111. praporu - barevné provedení

Žluto-červené barevné provedení pole odkazuje na historické barvy a současnou vlajku města Prahy. Tři meče, uspořádané do hvězdice, spolu s řetězem, kterým prostupují, odkazují na číslo 111, respektive na římskou variantu CXI.

Plná velikost zde

Rukávový znak 111. praporu - polní provedení

Kromě této varianty existuje i taktická nízkokontrastní varianta pro použití v polních podmínkách.

Plná velikost zde

Tři skřížené meče symbolizují bojovnost, odhodlání, čest a zodpovědnost, přičemž vojákům připomínají vojenskou přísahu, kterou každý z nich složil. Řetěz, kterým prostupují, je symbolem spojení v pevný svaz, společného údělu, vzájemnosti a bratrství.

Prapor

Prapor jednotka získala 5. května 2006 z rukou tehdejšího primátora hlavního města Pavla Béma při ceremonii na Staroměstském náměstí. Prapor má dvě strany, zlatou se znakem hlavního města Prahy, a rudou se znakem jednotky, povýšeným o zlatou lipovou ratolest.

Kam dál?

Pokud Vás téma znaků jednotek AČR zajímá, doporučujeme navštívit rubriku „Symbolika“ k na stránkách Vojenského historického ústavu. Dočtete se tam nejen o historii symbolů českých vojsk, ale například i o pravidlech pro jejich tvorbu a přidělování, a mnoho dalšího.

A nakonec, seznam všech rukávových znaků používaných v současnosti i minulosti v rámci Armády České republiky najdete na portálu Army4U.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *