Návod k vysílačkám Baofeng

Návod zpracoval svob. Michal Suk

Takze k aktualne nejzajimavejsi vysilacce z pohledu cena vykon …
Kde koupit: cesta 1) jdu po nejnizsi cene … ebay, aliexpress apod. a pockam si dva tydny az dva mesice za cenu kolem 600,- (kdyz budu mit smolu tak plus DPH a CLO).
Cesta cislo 2, nakup u nas, staci zadat do googlu, me se nechtelo to nechat posilat takze v Praglu jsem si zajel do: http://www.elix.cz/ kde ho maji za cca 1100,- s DPH.
Technicko-takticka data si precete na strance Elixu, pokec o tom ze pouzivani mimo vyhrazene frekcence ktere jsou urcene pouze licencovanym radiomaterum si najdete rovnez na googlu a jednejte dle nejlepsiho vedomi a svedomi. A tedka k tomu podstatnemu co se hodi znat a mit … 
K vysilacce rovnou vemte kabel, bez toho jste vicemene v prdeli. Kabel pro komunikaci s PC. Z ciny vemte nejaky drazsi, levne pry casto nefunguji.
Ke kabelu (emuluje starej dobrej seriovej port, COM port) je potreba ovladac, dodavanej je super akorat s kabelem nefunguje, takze ke stazeni zde. Pak je potreba program na programovani od BAOFENGu, zde.
Na PC:
1) pripojit kabel
2) kouknout se do spravce zarizeni jak ho tam vidim (klavesa s logem Windows+R, otevre se okynko Spustit… a do nej napsat „control system“ bez uvozovek, vlevo klepnout na spravce zarizeni a najit bud neco s vykricnikem, otaznikem nebo neco „divneho“ v sekci Porty COM a LPT.
3) Aktualizovat ovladac u otazniku (rozkliknout, dat kartu Ovladac a pak aktualizovat ovladac, Vyhledat ovladac v pocitaci a pres prochazet mu nacpat ROZBALENY adresar s ovladacem.
4) Nastavit cislo COM portu tak ze otevru v sekci Porty COM a LPT tedka uz hezky identifikovany USB-SERIAL CH340, dam si Nastaveni portu, pak Upresni a vyberu v Cislo portu COM treba COM11 (nebo jiny volny, maximalne vsak COM16.
5) NASLEDUJICI PROGRAM NIKDY NESPOUSTIM BEZ PRIPOJENEHO KABELU. Kdyz jsem sikovnej a udelam to, kliknu pravym mysitkem na hlavni panel, dam spravce uloh a zabiju program UV_5R_VIP.exe nebo resnu celej pocitac protoze mi blika obrazovka jak silena 🙂
6) Nainstaluju komunikacni program od BAOFENGu (standartni umisteni je: C:\Program Files (x86)\UV_5R_VIP) kam si nakopiruju opicakovo nastaveni pro pozdejsi pouziti. Na Windows 7,8 a 10 je nutno program VZDY SPOUSTET JAKO SPRAVCE aby to fungovalo spravne a mohlo si sahnout primo na COM PORT. To udelam tak, ze na UV_5R_VIP kliknu pravym mysitkem a dam Spustit jako spravce.
7) Teoreticky mam tedy tedka pred sebou spusteny program od BAOFENGU ve kterem je jako prvni vec nutno dat Close v prazdne tabulce a zkontrolovat cislo portu COM v Communication kde musi zvolene cislo odpovivat tomu, co jsme vybrali v kroku 4. Na kabel pripojim ZAPLOU vysilacku kterou doporucuju komplet smaznout v Menu, volba 40 jmenem RESET ALL, dam menu, znovu menu, kdyz se napise SOURCE? vyberu ALL a dam opet klavesu Menu. Restartuje se a je cinsky 🙂 Nevadi.
8) Ok, snadno a rychle naprogramuju podle me optimalni nastaveni a sdilene frekvence + par radioamaterskych prevadecu z Prahy tak, ze vyberu nahore File a volbu Open a v dolni casti vyberu Nastaveni.dat a dam Confirm. Pokud tam Nastaveni.dat neni, nejspis v kroku 6 nebylo nakopirovano. Takze supem.
9) Otevre se tabulka tedka uz plna frekvenci a nazvu. Dam zase jen close. Pokud se v tom nechci vrtat tak zajdu jeste do menu Other a nastavim si ho podle tohohle obrazku s tim ze do textu si muzu napsat co chci pokud mi to vysilacka sezere. Dam Write. Posledni co je nutno zapsat veskere nastaveni pres menu Program a Write to Radio.
10) Odpojim si vysilacku od kabelu, vypnu, zapnu a v MENU si Nastavim volbu 8 (ABR) na cislo 8 (delka sviceni displaye, ovlivnuje to i cas pauzy a u scanovani … proste 8 je dobra volba 🙂
11) Jestli se povedlo, dam si panaka
12) Jestli se nepovedlo dam si ho taky
13) v pripade neuspechu si naleju tretiho a za usrkavani si prectu znova navod, resnu PC a zacnu odznovu. Kdyz se nezadari, napisu na baofeng(zavinac)orbb(tecka)cz co presne mi nejde, jaka chyba v jakem kroku jake windows pripadne screenshot a budu doufat ze mi nekdo odpovi. Nejsem poradna.
14) Kdyz se do tydne nikdo neozve, dopiju flasku chlastu a jdu se vzdelavat na google a nebo to prodam a kopim si normalni PMRku ktera pro me umi to same a hned funguje 🙂

Pro zvidave povahy:
Podrobny navod od vyrobce (da se to ale …)
O hodne lepsi navod s popisem vsech funkci, timhle diky typkovi co to napsal, super prace.
Nastaveni vsech funkci na vysilacce podle me
Nastaveni ciste zresetovane vysilacky, pouze menene funkce, kratce a rychle
Seznam ceskych radioamaterskych prevadecu, nekde stazeno
Hodnoty sdilenych frekvenci a vysilaci vykon kde muzu operovat a pripadne je rucne nastavovat na vysilacce

One Comment on “Návod k vysílačkám Baofeng”

  1. Baofeng není přiliš dobrá volba. Nevím tedy jak dbáte na spolehlivost zařízení ale do terénu není příliš vhodný. Jednak je poměrně chatrné konstrukce a po stránce spolehlivosti nic moc (akumulátory co kus, to originál, u nemalého procenta baofengů časem svévolně ujíždí kmitočet, sem tam nějaký lehne úplně). Datový kabel je kapitola sama pro sebe. Kdo má na PC sériový port tak by měl rovnou pořídit sériový kabel a ne spoléhat na čínský USB/RS232 převodník. Další nemalé mínus je absence propustí na vstupu. Díky tomu se stává baofeng v místech se silnějším rušením tupý. Za další kmitočet 400-470MHz není příliš vhodný pro spojení v členitém terénu. O něco výhodnější je rozsah VHF. Pak jsou tu takové ty detaily jako odfláknutý plošný spoj, zdířka na připojení headsetu také není žádný zázrak (kontakty uvnitř jsou z měkkého materiálu a pak se stává že po používání headsetu přestane fungovat i interní reproduktor popř. mikrofon). Těch negativ je samozřejmě víc. Proč vůbec armáda nepoužívá ke komunikaci RF-13 ve spodním rozsahu okolo 40MHz? Sice také žádný zázrak ale pořád lepší než Baofeng.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *